Körkortsfrågor24.nu

Behåll körkortet efter du tagit det.

Under det första halvåret 2015 återkallades strax över 18 000 körkort, vilket innebär fortsatt höga siffror. Den i särklass vanligaste anledningen är kraftiga fartöverträdelser, visar statistik från Transportstyrelsen. Källa; Expressen

När du väl tagit det där åtråvärda körkortet, så gäller det att sköta dig, så att du får behålla det. Du har en prövotid på två år.
Alla som tagit körkort i Sverige får nämligen en prövotid på två år. Prövotiden står på körkortet med en sifferkod (100). Prövotid innebär att du måste göra ett nytt förarprov (både kunskapsprov och körprov) för att få ett nytt körkort, om du gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas under prövotiden. Det gäller oavsett hur kort återkallelsetiden är.
Den vanligaste förseelsen är att man kör för fort, man håller inte rätt hastighet, och kan därmed riskera att bli av med sitt körkort. Under 2015 var det många som blev av med sina körkort, bland annat på grund av rattfylla, smitning, flera överträdelser av mindre art, medicinska skäl samt en del annat.

15 Oct 2015