Körkortsfrågor24.nu

Är det dags att göra halkbanan?

Halkbanan eller risktvåan är en obligatorisk del då du ska ta körkort. Du får oftast besked från din trafiklärare då han anser du är redo att gå den kursen. Du kan även boka halkbana privat om du kör privat. 

När man ska göra halkbanan, så innebär det att man bland annat får framföra bilen på halt underlag, testa att bromsa, parera, väja med mera. Det så att man ska veta vad det innebär att köra bil när det är halt ute. 

Riskettan

Risktvåan är en av de två delarna i riskutbildningen. Utöver den behöver du även göra Riskettan. Riskettan är den teoretiska delen av utbildningen. Du lär dig då bland annat mer om detta:

Privat eller trafikskola?

Hur du vill ta ditt körkort bestämmer du själv. Du kan välja att gå via en trafikskola och där få lektioner och teori. Du kan även välja att köra helt privat, eller så kombinerar du båda dessa. Du måste dock ha handledare för körning privat och då måste ni gå handledarkurs tillsammans. Ett tredje alternativ är att gå en intensivkurs, men då är det bra om du har en del förkunskaper i att köra bil.

Oavsett hur du vill lära dig köra bil, så måste du ha ett körkortstillstånd. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen. Sedan kan du börja övningsköra på det sätt du känner passar dig bäst.

16 Apr 2021