Körkortsfrågor24.nu

5 tips när du ska ta körkort

Det finns många fördelar med att ta körkort. Det dig mycket större frihet i vardagen och det är dessutom en bra merit att ha på ditt CV. Men att ta körkort kan vara en utdragen process och det kan ta tid att lära sig alla moment. Så, vad är det viktigaste att tänka på? Vi ger dig våra fem bästa tips för att vägen till körkortet ska bli lite enklare.

1. Välj en passande trafikskola

Att delvis köra på en trafikskola ger dig goda förutsättningarna för att lyckas väl med körningen. På många trafikskolor arbetar instruktörer med lång erfarenhet och vet vad som krävs för att du ska bli en bra bilförare. På en körskola får du dessutom träna på att köra i olika miljöer – exempelvis på motorväg, i stadstrafik och på landsväg. Om du söker efter en professionell och modern trafikskola kan vi rekommendera att ta körkort hos My Driving Academy. Ta körkort med hjälp av deras erfarna och duktiga instruktörer. Du kan även smidigt hantera dina bokningar och plugga körkortsteori direkt via deras app ”Mitt körkort”. My Driving Academy finns på åtta platser runt om i Sverige och det är lätt att hitta en av deras lokaler nära dig.

2. Plugga körkortsteori

Teorin är en av de viktigaste pusselbitarna när det kommer till att ta körkort. Om du har koll på teorin så har du sannolikt bättre koll när du är ute i trafiken. Många kan uppleva just denna delen svår, men om du börjar plugga körkortsteori så snabbt som möjligt kan du vara rätt så säker på att du kommer att ha en fördel när det slutligen är dags för teoriprovet.

Teoriböcker

Om du föredrar att använda böcker när du studerar så kan du ofta köpa dina teoriböcker direkt hos din trafikskola. Vanligtvis har trafikskolan tillgång till de böcker du behöver. Du kan även köpa den senaste upplagan av Körkortsboken via Adlibris. Adlibris  

App för körkortsteori

Teoriböcker i all ära – men en körkortsapp kan vara ett väldigt bra komplement till litteraturen. I många körkortsappar har du möjlighet att varva uppgifter med instruerande filmer. Körkortsplugget blir då lite roligare och enklare. En annan fördel med att använda en app är att du kan plugga när och var du vill.

Körkortsteori online

På internet kan du hitta mängder med körkortsteori online – och i många fall gratis. Fördelen är att du kan plugga när och var du vill – precis som med en app. Det enda du behöver ha tillgång till är din dator och en wifi-anslutning. Läs mer om körkortsteori på internet.

3. Övningsköra privat

När du har fått ditt körkortstillstånd är det god tid att börja övningsköra privat. Du sparar dessutom in en hel del pengar på att övningsköra privat i kombination med att köra på trafikskola. Ju mer du övningsköra hemma – desto mindre körlektioner behöver du boka. Men kom ihåg att du behöver ha en handledare för att få övningsköra. Ni måste båda genomgå en handledarutbildning. Läs mer om hur en handledarkurs går till.

4. Skriva teoriprov

När du ska skriva ditt teoriprov så har du kommit långt fram i processen och det är inte långt kvar tills du kan köra upp. Teoriprovet görs via en dator och består av 65 frågor. Det får ta max 50 minuter att genomföra. Du behöver ha minst 52 rätt för att bli godkänd. Du kan välja om du själv vill boka provet eller så kan ta hjälp av din trafikskola.

5. Klara uppkörningen

Steget alla längtar efter är givetvis att klara uppkörningen och ta sitt körkort. Men nervositeten kan sätta käppar i hjulet. Faktum är att de allra flesta är nervösa inför själva körprovet. Det är många tankar som snurrar i huvudet och det kan kännas som rena mardrömmen innan man kliver in i bilen. Vårt bästa tips är att försöka distrahera tankarna och ta några djupa andetag. Lättare sagt än gjort – men det kommer att hjälpa dig att fokusera på själva körningen. Och om du inte skulle klara din uppkörning på första försöket så kommer det fler tillfällen. Nästa gång kommer du förmodligen vara mindre nervös då du redan genomgått processen en gång tidigare. Lycka till med uppkörningen!

Frågor och svar om att ta körkort

Vad kostar det att ta körkort?

Vad det kostar att ta körkort är helt individuellt. I snitt kostar det runt 15 000 kr. Kostnaden beror exempelvis på hur mycket körvana hur du har tidigare och hur många körlektioner du behöver ta på en körskola. Läs mer om vad som ingår i körkortskostnaden på STR.

Hur lång tid tar det att ta körkort?

I genomsnitt brukar det ta ca. 3 månader att ta körkort. Det kan ta längre eller kortare tid, men det beror främst på hur mycket tid du kan lägga ner på utbildningen. Som vi nämnt i tidigare avsnitt kan vi starkt rekommendera att avsätta tid till att plugga körkortsteori och inte vänta för länge mellan varje körtillfälle.

Får man övningsköra direkt efter handledarkursen?

Nej, du får inte övningsköra direkt efter handledarkursen. Du måste invänta ett godkännande från Transportstyrelsen som skickas via brev. Läs mer om hur du ansöker om ett handledarbevis på Transportstyrelsen.

Får man övningsköra med passagerare?

Ja, så länge du kör på ett trafiksäkert sätt får du lov att övningsköra med passagerare. Däremot kan andra medpassagerare innebära viss distraktion när du övningskör så vi rekommenderar att du främst kör med din handledare.