Körkortsfrågor24.nu

Vad är en handledarkurs?

Många väljer att gå en körskoleutbildning på trafikskola i kombination med att man övningskör privat. Men innan du hoppar in i bilen och börjar övningsköra måste du gå en handledarkurs. Handledarkursen kan beskrivas som en introduktionsutbildning och är ett första steg mot att ta ditt körkort. Både du som ska övningsköra och den som handleder dig måste genomföra utbildningen. Men vad är en handledarkurs egentligen och vad ska du tänka på innan du bokar en? Vi reder ut detta nedan.

Så går en handledarkurs till

Har du precis fått ditt körkortstillstånd? Grattis, då är du en bra bit på vägen redan. Ditt nästa steg är att boka in din handledarkurs. Det gör du på valfri trafikskola och den genomförs av en trafiklärare. Utbildningen håller på i tre timmar, vanligtvis på en eftermiddag eller kväll. Kursinnehållet syftar till att ge dig och din handledare kunskap kring vilka regler och lagar som gäller vid övningskörning. Under utbildningen får du ta del av fyra olika moment:

Vad kostar en handledarutbildning?

Priset ligger vanligtvis mellan 300–600 kr per person. Vad en handledarutbildning kostar kan dock variera beroende på trafikskola och i vilken stad du genomför kursen.

Boka handledarutbildning

För att du ska få ut så mycket som möjligt av tillfället bör du börja kolla efter en passande handledarkurs. Hos My Driving Academy kan du boka digital handledarutbildning så väl som lokal utbildning på flera platser runt om i Sverige. De är certifierade av Transportstyrelsen och har lång kunskap och erfarenhet av handledarutbildningar. Med deras smidiga bokningssystem på hemsidan är det lätt att få en överblick över lediga tider och aktuella priser. Om du är ute efter en professionell och lättillgänglig trafikskola är My Driving Academy ett perfekt val. Den senaste tiden har det blivit vanligare med dessa kurser på distans, då du sparar in restid.

Vilka måste gå kursen?

Handledarkursen är obligatorisk för dig som elev och för samtliga personer som ska handleda dig. Det kan exempelvis vara din mamma, pappa eller ett syskon. Handledarkursen behöver bara genomföras en gång per person.

Vem kan bli handledare?

Det viktigaste av allt är att du som handledare är beredd på det stora ansvar som handledarrollen innebär. Du har inte bara ansvar över trafiken, utan även över personen som sitter bakom ratten. Utöver detta måste du som handledare ha fyllt 24 år och haft giltigt körkort i minst fem av de senaste 10 åren. Körkortet ska vara utfärdat i Sverige eller ett annat EES-land. Läs mer hos STR kring vad som gäller för dig som ska bli handledare.

Kriterier för att bli handledare

Handledarutbildning - Giltighetstid

Efter genomförd kurs får du ett handledarbevis för din handledarutbildning. Giltighetstid för handledarbeviset är 5 år från dagen utbildningen genomförts. Handledarbeviset ska alltid finnas med i bilen vid övningskörning. När giltighetstiden har löpt ut behöver du skaffa ett nytt bevis. Som handledare kan du övningsköra med andra personer på samma handledarbevis. Om du är osäker på om ditt bevis fortfarande gäller kan du kontakta Transportstyrelsen eller beställa en kopia.

10 tips för dig som ska bli handledare

Ta del av tio tips för dig som ska bli handledare i filmen nedan.

 

Sammanfattning

En handledarkurs är obligatorisk av en anledning – den ger dig och din handledare de rätta förutsättningarna för att lyckas väl med övningskörningen och för att du ska bli en trygg förare. Du blir medveten om olika trafikregler, vägmärken och andra trafikanter. Vi hoppas att vår guide har varit till hjälp – och att du nu vet vad du kan förvänta dig av en handledarkurs.

Fortsatta steg mot körkort

När du är klar med din handledarutbildning kan du äntligen börja övningsköra och ge dig ut i trafiken. Men vilka fler steg har du kvar innan du kan få ditt körkort? Vi listar dem nedan.

Studera teori

Det finns mängder av körkortsteori att ta del av och är väl värt att lägga pengar på. På din trafikskola kan du vanligtvis köpa övningsböcker, men du kan även ta del av teori på nätet och i olika appar. Kom ihåg – ju mer teori du pluggar, desto enklare blir det för dig när du ska genomföra ditt teoriprov.

Övningskörning

Se till att boka in körtillfällen på din körskola minst en gång i veckan. Och glöm inte att varva detta med privat övningskörning. Fördelen med detta upplägget är att det inte går för lång tid mellan varje körtillfälle. Söker du proffsig trafikskola i Stockholm eller Göteborg kan du läsa mer om trafikskola i Stockholm och trafikskola i Göteborg. Du behöver inte leta länge för att hitta en av deras lokaler nära dig – skolan ligger på flera platser runt om Göteborg och Stockholm. Boka smidigt via deras hemsida.

Riskutbildning 1

När du har övningskört under en period börjar det bli dags för riskutbildning 1 som du anmäler dig till genom din trafikskola. Det är en teoretisk kurs där du blir informerad om alkohol och droger vid körning, trötthet i trafiken och andra riskfyllda beteenden. Kursen är cirka tre timmar lång.

Riskutbildning 2

I Riskutbildning 2, även kallat risktvåan, får du praktisk kunskap kring hur det är att köra i olika väderförhållanden och på olika väglag. Boka risktvåan hos Mydrivingacademy. Du får då testa på att köra på en halkbana och får öva på situationer som kan uppstå i trafiken. Målet med risktvåan är att du ska bli säker och trygg förare oavsett vilket väglag som råder. Riskutbildningen pågår i cirka fyra timmar. Du bokar enkelt en tid på närmaste halkbana via deras hemsida.

Vill du veta mer om hur risktvåan går till i detalj? Läs mer om halkbanan.

Kunskapsprov

I detta steget är det dags att testa på dina teoretiska trafikkunskaper. Kunskapsprovet utförs av Transportstyrelsen som bokas av dig själv eller via din trafikskola. Tänk på att vara i god tid – innan du påbörjar testet behöver du nämligen fotograferas.

Förarprov

Det sista och slutgiltiga steget är här. Du har klarat kunskapsprovet och kan äntligen köra upp. Uppkörningen brukar ta cirka 25 minuter och du kör tillsammans med en trafikinspektör som säkerställer att du är en trafiksäker förare. Vid godkänt körprov skickas ditt nya körkort till dig inom cirka en vecka.

Hämta ut körkort

Nu kan du äntligen andas ut – du har klarat alla stegen och det är dags att hämta ut ditt körkort. Det är Transportstyrelsen som utfärdar ditt körkort som skickas till närmaste ombud. Du måste hämta ut körkortet personligen och identifiera dig med en giltig ID-handling. Lycka till med körningen.